SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3646 >>

DEVAM: 41- YÜZÜĞÜN KAŞINI AVUCUNUN İÇ TARAFINA KOYANIN BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ أَبىِ أُوَيْسٍ. حَدَّثَنىِ سُلَيْمَانُ بْنُ بِلاَلٍ عَنْ يُونُسَ بْنِ يَزِيدَ الأَيْلِىِّ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم لَبِسَ خَاتَمَ فِضَّةٍ. فِيهِ فَصٌّ حَبَشِىٌّ. كَانَ يَجْعَلَ فَصَّهُ فىِ بَطْنِ كَفِّهِ.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), içinde habeşi bir kaş bulunan gümüş bir yüzük kullandı. Yüzüğünün kaşını avucunun içine koyuyordu.

 

 

AÇIKLAMA:      İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve sünen sahibIeri rivayet etmişler. Enes (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir.

Bu hadisler erkeğin kullandığı gümüş yüzüğün kaşını avucunun iç tarafına almasının sünnet olduğuna dela,let eder. Hadislerden çıkan diğer hükümler 39. babta rivayet olunan hadislerden de çıkmış ve gerekli bilgi orada verilmiştir.

 

Yüzük kaşının avucun dış kısmında, yani elin ters tarafında olmasına dair rivayetler de vardır. Bu şekilde kullananlardan birisi de İbn-i Abbas (r.a.) 'dır. Bu itibarla Selef-i Salihin'den böyle yapanlar da, diğer tarzda yapanlar da olmuştur. Hanefi ve Şafii alimler bu babta rivayet olunan hadislerle hükmetmişlerdir. Kaşın avueun iç tarafında olması tevazua daha uygundur.

 

Nevevi bu hususta: Çünkü kaşın avueun iç tarafında olması kibirlenmeden ve kendini beğenmeden daha uzaktır. Ancak kaşın böyle olması yolunda bir emrin bulunmaması nedeniyle bunun aksini yapmak, yani kaşın elin ters tarafında olması da caizdir. Selef-i Salihin her iki şekilde de yapmış ve demişler ki; Resulullah (s.a.v.)'e uymak üzere kaşı avueun iç tarafında olması daha faziletlidir, diye bilgi vermiştir.

 

El-Kari de şöyle demiştir; Selef-i Salihintden bazılarının bu babtaki hadislere muhalefet etmeleri, yani yüzüğün kaşını elin ters tarafında tutmaları sebebi, Nebi (s.a.v.)'a uymayı gerektiren hadislerin onlara ulaşmaması olabilir.